Jag har alltid älskat att fotografera, skapa känslor med färger, ljus och motiv. Men jag har tyckt att den tekniska biten verkar krånglig och tråkig, så jag har aldrig tagit mig i kragen och lärt känna min kamera ordentligt. Jag har klarat mig på de automatiska funktionerna i många år. Jag tror att många kanske kan känna igen sig i mig här?

I samband med att jag började blogga för nu snart ett år sedan så bestämde jag mig för att jag ville satsa på mitt fotograferande och utveckla det till en professionell nivå. Jag bestämde mig för att en gång för alla ta mitt fotointresse på allvar, lära känna min kamera och lära mig den teknik som krävs för att kunna leverera högkvalitativa bilder.

”Jag ville lära mig att fota på riktigt!”

För att ta sig dit gäller hårt arbete, mycket övning och framför allt att läsa på och utbilda sig. Det finns givetvis en mängder av utbildningar och kurser att gå, för en duktig summa pengar, men eftersom jag har svårt att ta mig hemifrån på grund av mina två små (varav den ena ammas!) så har jag valt att gå en annan väg. Jag tror på att man kan komma minst lika långt på egen hand om man är tillräckligt motiverad.

Jag tänkte ta med er på resan, lektion för lektion!

Jag kommer att hålla lektionerna väldigt enkla och tydliga, så att de blir intressanta och användbara även för er som bara vill hålla era ambitioner på en hobbynivå. Nivån kommer att höjas steg för steg, i takt med lektionantalet. Den som känner att: ”Nu kan jag det jag vill kunna!” kan hoppa av där det passar. 🙂


Lektion 1 – Lär känna din kamera!

Jag utgår från att du vet vad en kamera är och ungefär hur den fungera. Men kameramarknaden är stor och förvirrande. Vad är vad och vad ska du använda dig av? Den gamla kameran där hemma som ligger och dammar, vilken typ av kamera är det? Är den användbar?

 

Vilka olika typer av kameror finns det?

I huvudsak är det följande typer av kameror som du bör känna till: Systemkamera, kompaktkamera, polaroidkamera och analog kamera.

Systemkamera = Ett kamerahus med utbytbara objektiv, sökare, adaptrar, filter, mellanringar och fotoblixtar.

Kompaktkamera = Ett kamerahus med icke utbytbara objektiv. Kameran är i en mindre och behändigare storlek, och är därmed fördelaktig att ta med sig på resande fot, på stan, festen eller stranden. Kameran besitter de viktigaste funktionerna, men saknar systemkamerans komplexitet och oändliga möjligheter.

Polaroidkamera = En liten kamera som kan skriva ut bilderna direkt i handen.

Analog kamera = Motsatsen till digital kamera. En sådan kamera som användes förr i tiden, då hela fotograferingsprocessen gjordes ”för hand”. Kameran innehåller en filmrulle som fotografierna exponeras på. Filmrullen sitter i kamerahuset och måste blockas ut vid bildframkallning. Bilderna framkallas i ett ”mörkerrum”.


Varför ska jag använda mig av en systemkamera?

Eftersom du läser denna ”Att lära sig fota – lektion” utgår jag från att du vill lyfta ditt fotograferande en nivå högre.

Systemkameror besitter de bästa möjligheterna till att optimera såväl kvalité som upplevelse, på grund av sin stora flexibilitet, och är därför den kameran du bör använda dig av. Ingen annan kamera erbjuder samma nivå av komplexitet och möjligheter!

Dock ska sägas att dagens kompaktkameror är så pass bra att de räcker gott och väl till att utveckla sitt fotograferande, så länge du inte är ute efter att fota proffesionellt eller semi-professionellt.


Vad är ett kamerahus och vad finns i kamerahuset?

Kamerahuset är den del som du håller i när du fotar. Kamerahuset innehåller sensorn, som är dagens motsvarighet till de gamla analoga kamerornas filmrullar. Där bilden ”fastnar”.

[su_box title=”Överkurs”](Bild-)sensor = den del av kameran som fångar upp och omvandlar bilden till en elektrisk signal. Sensorn skapar själva bilden och omvandlar det inkommande ljuset till pixlar, som är bildens byggstenar.[/su_box]


Vad är ett objektiv och vad används det till?

Objektivet är den lilla tubformade del som sticker ut från kameran. I objektivet sitter bländaren, som är en viktig del av allt det som avgör hur bra kvalité du får på dina bilder. (Mer om detta i nästa lektion!)

Många fotografer har flera olika objektiv som de byter mellan, för att kunna anpassa sina inställningar och utrustning till varje specifik fotosituation.

Det får räcka så för idag. Mer matig information kommer i nästa lektion då jag kommer introducera systemkamerans 3 viktigaste funktioner! Ut och fota nu! 🙂