Rosenkvittenmarmelad – lika aromatisk som hälsofrämjande!

Rosenkvitten är en alldeles fantastisk buske som fler borde känna till! Den blommar med klarröda eller orangea blommor i maj-juni och får frukter om hösten som är fulla av nyttigheter. Rik på C-vitamin, kostfibrer och andra hälsofrämjande fenoler. Man skulle väl kunna sammanfatta den som nordens motsvarighet till citron. Den smakar som ett mellanting av väldigt syrliga äpplen och päron. För mer läsning, läs denna intressanta artikel.
 
Härom veckan gjorde vi marmelad på vår rosenkvittenfrukt. Helt fantastisk att äta på varma scones!!

 
 Rosenkvittenmarmelad
 
  • 250 g strösocker
  • 250 g syltsocker
  • 200 g rosenkvittenpuré
  • 150 g rosenkvitten skuren i bitar
  • 140 g vatten (eller mer om det behövs)

SÅ HÄR GÖR DU 

  1. Skölj av frukten och koka den som den är direkt i vatten 5-10 min (tills köttet har blivit mjukt men inte så länge att kärnhuset spricker!). Se till att vattnet täcker frukten.
 
  1. Pressa sedan fram en puré genom en trådsil, med hjälp av en sked.
 
  1. Blanda socker med puré och vatten och tillsätt därefter rosenkvittenbitarna (om man vill ha köttbitar i marmeladen). 
  2. Låt marmeladen få ett uppkok under några minuter.
  3. När marmeladen är het och vätskan har kokat bort, häll upp den i glasburkar som försluts och vänds upp och ned för att även insidan av locket ska bli pastöriserat.
  4. (Om man önskar en produkt med mildare smak av rosenkvitten kan hälften av rosenkvittenpurén bytas ut mot äpplepuré.)

Andra exempel på vad man kan göra med rosenkvitten: Curd, puré, sylt, saft, vin, sirap och glass för att nämna några. Rosenkvitten fungerar utmärkt som smaksättning i såväl grytor och soppor som i efterrätter och äppelmos. Endast fantasin sätter en begränsning för denna mångsidiga frukt!  

Kram på er alla och hoppas att ni testar detta recept någon gång! (Dela och länka gärna på fb!)

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments