Igår lagade vi tacopaj. Kanske en av de godaste och enklaste middagar som någonsin har uppfunnits! Ljuvligt med krispigt skuren vitkål och tärnade äpplen till. Mmmm….
Tacopaj (4-6 pers)
med krispig sallad och kall sås
Pajdeg
Köttfärsröra
- 500 g nötfärs (För ett vetegariskt val: mince-färs eller quorn-färs)
- 1 st gul lök
- 1 påse tacokrydda för 500 g köttfärs
- (eller 2 klyftor vitlök och 3 msk tomatpuré och 2 msk chilisås och 1 msk soja och 2 tsk chilipepparoch 2 tsk spiskummin och 2 tsk koriander och 2 tsk curry och 1-2 tsk salt)
- 2 dl vatten
Fyllning
- 3 st (ca 300 g) tomater
- 2 dl crème fraiche
- 4 msk majonnäs
- 150 g (2-3 dl) riven ost
- En handfull tacochips
Sallad
- 1/2 vitkålshuvud
- 1-2 äpplen
Kall sås
- 2 1/2 dl creme fraiche
- 3 msk majonäs
- 2 msk chilisås
- 1-2 tsk italiensk salladskrydda
- 1 tsk klippt, färsk gräslök
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 presssad vitlök
- en nypa cayennepeppar
GÖR SÅ HÄR
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i 25 cm bred pajform.
- Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka. Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.
- Tillsätt den färdiga taco-kryddblandningen (ELLER tomatpuré, chilisås och soja, chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.)
- Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.
- Lägg tacofärsen i pajskalet.
- Smula en handfull tacochips och strö över färsen.
- Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
- Klipp gräslök o små bitar och strö över tomaterna.
- Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.
- Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.
- Blanda och bred ut smeten över tomaterna.
- Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.
- Toppa pajen med resten av gräslöken.
- Riv vitkål och äpple, eller skär äpplet i tärningar.
- Blanda den kalla såsen; Creme fraiche, majonäs, chilisås, italiensk salladskrydda, gräslök, paprikapulver, pressad vitlök och en nypa salt och cayennepeppar.
- Servera pajen med vitkålssalladen och tacosåsen.
Kram från mig
(Om DU tycker om detta inlägg eller min blogg så får du gärna gilla, följa på fb/bloglovin och länka vidare. ?)