Igår tog jag och D en sen kvällspromenad och konstaterade att nu är hösten verkligen på ingång. Vi fick för första gången klä på oss ordentligt och Eliah fick ha mössa!
Idag startade vi dagen med att göra äppelmust. Vi har skrapat ihop en famn söta små äpplen från de två ynka äppelträd som fanns kvar på vår gård när vi köpte den – som hade lyckats undgå tidigare gårdsägares ettriga motorsåg. Det är vi jätteglada för!! Äppelmust kan ju vara något av det godaste man kan dricka. ?
Här följer en superenkel beskrivning på hur äppelmust kan göras, för er som blir törstiga av att läsa detta.
Äppelmust
- * Lägg äpplen, samma sort eller olika, i ett vattenbad. Tvätta dem rena. Dela och rensa ur kärnhuset.
- * Krossa frukten till en “gröt” i en fruktkross/köttkvarn
- * Lägg gröten i en fruktpress och pressa ut så mycket must/saft du kan få ut.
- * Hetta upp all must i en kastrull till minst 77 grader för att pastörisera den.
- * Häll upp musten i rena och steriliserade flaskor (görs genom att flaskorna kokar). Frys eller ställ på sval, mörk plats.
Skål och välkommen hösten!
Kram Cristall